Pelkästään jo Suomessa on valtavasti blogeja. Niiden tarkkaa määrää ei ole missään laskettu, koska olisi suuri työ selvittää, mitkä kaikki kotisivut ovat luonteeltaan blogeja ja mitkä blogiportaalien blogeista ovat vielä toiminnassa. Yleensä blogin kirjoittaminen aloitetaan, kun kirjoittajan tekee mieli avautua maailmalle itselleen tärkeästä aiheesta. Blogin pitäminen voi tuoda tyydytystä, kun saa puuhailla oman kiinnostuksen kohteensa parissa. Jotkut saattavat perustaa blogin voidakseen tuoda sillä esiin ammattiosaamistaan.

Blogin perustajia ja jo pidempään blogia pitäneitä ihmisiä yhdistää se, että yleensä he haluaisivat blogillensa lukijoita. Toki osa bloggaajista kirjoittaa lähinnä päiväkirjaa itselleen ja kavereilleen, mutta useimmat haluaisivat enemmän lukijoita. Miten lukijoita saadaan?

Pieni SEO-opas bloggaajille

On monia kikkoja, joiden avulla blogi saadaan menestymään lukijamäärien suhteen. Toiset aihepiirit ovat toisia suositumpia, sillä pienen erikoisalan blogille ei voi odottaa yhtä paljon lukijoita kuin yleisempää aihepiiriä käsittelevälle blogille. Nykyään blogin visuaalinen ilme on aina vain tärkeämpää. Kannattaa tarkastella vaikkapa blogit.fi-sivustolta, millaiset blogit ovat eri alojen Top-10-listoilla.

Useimmilla bloggaajilla blogin aihepiiri kuitenkin on se mikä se on, ja graafiset taidot voivat olla rajalliset. Kaikilla ei ole aikaa esimerkiksi valokuvien loputtomaan muokkaamiseen. Moni haluaa myös pitää bloginsa rehellisen oloisena eikä sellaisena, että postauksista ilmenee yritys kalastella seuraajia.

On yksi asia, jonka tulisi kiinnostaa kaikkia bloggaajia, jotka haluavat lukijoita: hakukoneoptimointi. Hakukoneoptimointi eli SEO ei välttämättä näy blogissa millään tavoin läpi. Tinkimättömän rehellistä blogia pitävä voi siis jatkaa vanhalla aihepiirillä ja omalla tyylillään, kunhan kiinnittää huomiota edes yhteen seikkaan.

Käytä asiasanoja

Kirjoitettuasi postauksen lisää avainsanakenttään sellaisia asiasanoja, joita itse käyttäisit hakusanoina, jos haluaisit päätyä lukemaan tekemäsi postauksen. Eli jos olet kirjoittanut vertailun erilaisista vegaanisista suklaajäätelöistä, sinun kannattaa lisätä juttuun avainsanoiksi esimerkiksi “vegaaninen jäätelö”, “vegaani”, “vegaaninen suklaajäätelö”, “suklaajäätelövertailu”, “vegaanijäätelövertailu” jne. Mieti mitä itse kirjoittaisit, jos haluaisit löytää netistä vegaanisten suklaajäätelöiden vertailun.

Älä käytä epärehellisiä asiasanoja. Älä siis kirjoita avainsanojen joukkoon mitään suosittua hakusanaa ilman, että postauksesi käsittelee aihetta. Ihmisiä vain suututtaa joutua sellaisille sivuille, joilla ei olekaan mitään heidän etsimästään aiheesta.